In het voorjaar van 2017 werden de eerste NutrID producten getest tijdens intensieve trainingsweken op Mallorca. De zoektocht naar een sterk geconcentreerde koolhydraten product was een half jaar daarvoor gestart. Het was in die jaren normaal dat triatleten 20-40 gels uitknepen in een bidon om voor de 90 of 180 km fietsen aan de benodigde energie te komen. Naast de milieu-impact van al deze gel verpakkingen is dit ook niet een efficiënte manier om de energie nodig voor je wedstrijd in je bidons te krijgen. De zoektocht naar een efficiënter en hoogwaardiger product heeft uiteindelijk geresulteerd in de NutrID Kerosine.
Voor elk duursport evenement dat langer dan drie uur duurt, is het belangrijk om het energieniveau tijdens het evenement hoog te houden. Omdat er slechts een beperkte glycogeen (koolhydraten)opslag zich in ons lichaam bevindt. Globaal ligt er in ons lichaam voor 90min intensief sporten opgeslagen. Om wedstrijden langer dan 3u goed door te komen moeten we energie aan het lichaam toevoegen tijdens inspanning. Tot 2011 was de aanbevolen inname van koolhydraten vastgesteld op 60-70 g koolhydraten per uur. Hoewel tegenwoordig sportvoeding merken en sportdiëtisten adviseren om tot 90g koolhydraten per uur in te nemen, wordt de grens van de koolhydraatinname zelfs dan nog niet bereikt. Zoals recente studies ons hebben laten zien is tot 120g koolhydraten per uur mogelijk. Niet iedereen hoeft of beter gezegd kan zo hoog gaan. Maar het laat ons wel zien dat een individuele benadering van sportvoeding de toekomst is. Voor sommige sporters zal de 60-70 g koolhydraten per uur nog steeds voldoende zijn. Anderen gaan voor de 90g koolhydraten per uur en een andere groep gebruikt uiteindelijk de 100-120 g koolhydraten per uur. Bij de keuze voor hoeveel koolhydraten een sporter per uur dient te nemen spelen twee belangrijke factoren: 1. Wat voor type verbrander is de sporter? Kun je relatief makkelijk vetzuren verbranden tijdens inspanning of ben je snel geneigd in je lichaam (volledig) over te schakelen op suikerverbranding. 2. De duur en intensiteit van de wedstrijd. Sporters dienen verder een hogere inname ook te trainen! Het maag-/darmstelsel is goed trainbaar om met een hogere koolhydraatinname om te gaan.
“Na 6 uur fietsen kwamen we terug bij het hotel. Dit spul is niet normaal! Dit werkt als raketbrandstof! De naam kerosine werd die dag geboren…”