Een efficiënt vetverbrandend metabolisme is een kwaliteit waar de meeste duursporters naar op zoek zijn bij lange duursportevenementen. Het bespaart de beperkt beschikbare glycogeen (koolhydraten) opslag. Van nature zijn sommige atleten echte koolhydraatverbranders. Dit betekent dat deze atleten hun inname van koolhydraten moeten verhogen tijdens duursportevenementen over lange afstanden om energetisch niet leeg te raken. Effectieve persoonlijke voedingsstrategieën zijn gebaseerd op de kennis van uw metabolisme op wedstrijdintensiteit.

Hoe vet / koolhydraten metabolisme meten?

Er zijn twee gemakkelijk beschikbare methoden om het gebruik van vet/koolhydraten bij wedstrijdintensiteit te meten:

  1. Vo2max + anaerobe drempel inspanningstest
  2. Lactaat anaerobe drempel inspanningstest

Beide tests zullen de vet- en koolhydraatverbranding meten. De Vo2max-test wordt meestal gedaan in een test laboratorium. Maar is door portable apparatuur tegenwoordig ook er buiten uit te voeren. De lactaattest kan ook als veldtest gedaan worden. Lactaattesten zijn goedkoper en zijn makkelijker meerdere keren per jaar uit te voeren om verbeteringen nauwlettend te volgen. Bij beide testen is het belangrijk om je vet/koolhydraat metabolisme te te weten te komen op wedstrijdintensiteit. Bij een lage intensiteit zal er vooral vetverbranding zijn en bij een hoge intensiteit vooral koolhydraatverbranding. De meeste duursportevenementen vinden iets onder de anaerobe drempel plaats. We willen bij deze intensiteit graag weten wat uw metabolisme-voorkeur is om u de beste keuze in voedingsstrategie te geven.

1. Vo2max + inspanningstest anaerobe drempel

Deze test wordt uitgevoerd tijdens de specifieke sport. Het wordt ook wel anaerobe capaciteitstest genoemd. Het geeft informatie over de verschillende intensiteit niveaus wat uw lichaam zuurstof verbruikt en vet verbrandt. Het is belangrijk dat de test uitgevoerd wordt sport specifiek. Een wielrenner op de fiets. Voor een hardloper tijdens (loopband)) hardlopen. Over het algemeen ademt de persoon tijdens de oefening in een masker totdat het intensiteit niveau te sterk is of totdat het testen wordt gestopt. Op basis van de hoeveelheid koolstofdioxide die het individu tijdens elk intensiteit niveau uitademt, kan een schatting worden gemaakt van hoeveel zuurstof en vet/koolhydraten er in elk stadium worden verbruikt.

2. Lactaat anaerobe drempel inspanningstest

Deze test is vergelijkbaar met de VO2 Max in opbouw met verschillende intensiteiten. Het meet de lactaat(melkzuur) productie van de spieren in het bloed. Het lactaat gehalte komt overeen met het gebruik van de verschillende soorten metabolisme. Vet en/of koolhydraten. Lage hoeveelheden lactaat wijzen op het gebruik van vet. Hogere hoeveelheden lactaat duiden op een combinatie van beide energiesystemen (vet en koolhydraten). Een hoog lactaat gehalte zal vooral duiden op het gebruik van koolhydraten. 

lactate testing metabolism nutrition