De opname van koolhydraten via het darmepitheel komt tot stand door transporteiwitten. Glucose wordt getransporteerd door een natrium afhankelijke glucose transporter 1 (SGLT1). Dit eiwit raakt verzadigd bij een hoge glucose-inname van ongeveer 60g per uur. GLUT5 is een andere transporter die fructose transporteert. Indien beide transporters tegelijkertijd worden gebruikt, is het mogelijk om meer koolhydraten te absorberen. Met als resultaat meer energie naar de spieren en een verbetering van het prestatievermogen.
Wanneer glucose en fructose worden gecombineerd, zijn de oxidatie snelheden 50% hoger vergeleken met alleen de inname van glucose.
De hoogste oxidatie snelheden zijn waargenomen bij een inname van 144 g/uur, maar de beste resultaten werden verkregen bij rond de 100 g/uur omdat dit resulteerde in het laagste restvolume. Wanneer we idealiter 100 gram koolhydraten binnen krijgen, willen we dat al deze koolhydraten worden gebruikt en we willen er zo min mogelijk van hebben als restvolume in de darm. Hoe meer koolhydraten er in de maag achterblijven, hoe groter de kans op darmproblemen. De hoogste oxidatie-efficiëntie werd waargenomen bij de inname van 108 g/uur als glucose en fructose in een verhouding van 2:1.
Verhouding (ratio’s) koolhydraten
90 gram per uur (ratio 2:1) is een veilige hoeveelheid om in te nemen, aangezien zeer weinig atleten maag-darmproblemen hierbij vertonen. Bij een toenemende inname boven de 90 g/uur is er een toenemend risico dat een aantal individuen de hoeveelheden niet goed verdragen.
Is 2:1 de optimale verhouding?
Er bestaat geen optimale verhouding. De optimale verhouding zal veranderen afhankelijk van de ingenomen hoeveelheden. Als er 90 g/uur wordt ingenomen, zou dit ongeveer 2:1 moeten zijn, maar als er meer wordt ingenomen, bijvoorbeeld 120 g/uur, is 1:1 waarschijnlijk beter. Er zijn veel commerciële preparaten met claims over de beste verhouding, maar de realiteit is dat er geen beste verhouding bestaat.
Voorlopig kunnen we concluderen dat de inname geïndividualiseerd moet worden op basis van tolerantie. Deze tolerantie kan worden getraind door de darmen te trainen, maar de inname moet gebaseerd zijn op wat gemakkelijk wordt verdragen. Vooral op hoog niveau moeten hogere innames worden nagestreefd. Het is de gewenste inname die vervolgens zal bepalen wat de optimale verhouding is.
We moeten altijd streven naar een glucose-inname van ongeveer 60-70 g/uur, maar niet hoger, en we kunnen daarbovenop fructose toevoegen. Hieronder staan enkele voorbeelden:
Als ik 80 g/uur kan verdragen, zou ik 60 g/uur glucose en 20 g/uur fructose binnenkrijgen. Dit zou een verhouding van 3:1 zijn.
Als ik 100 g/uur kan verdragen, zou ik 60 g/uur glucose en 40 g/uur fructose binnenkrijgen. Dit zou een verhouding van 3:2 zijn.
Binnen de NutrID Kerosine en de KerosineRS+ zijn alle mogelijke verhoudingen beschikbaar ;
Kerosine :
- 90 g/uur : Ratio 2:1
- 100g g/uur : Ratio 3:2
- 120 g/uur : Ratio 1:1
KerosineRS+ :
- 90g/uur : Ratio 2:1
- 80g/uur : Ratio 3:1
- 70g/uur : Ratio 6:1
- 60g/uur : Ratio 1:0 (fructosevrij!)
Alle merken en producten op de markt maken gebruik van een combinatie van maltodextrine en fructose. NutrID is het enige merk (!) dat naast maltodextrine gebruikt maakt van cluster dextrine om de glucose via de sportdrank te leveren.
Cluster Dextrine, ook wel bekend als Highly Branched Cyclic Dextrin (HBCD), is een nieuw geavanceerd dextrine ras. Cluster Dextrine verschilt van andere koolhydraten met een hoge GI, zoals dextrose en maltodextrine, doordat het zorgt voor een langdurige afgifte van energie in tegenstelling tot een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel en een grote insulinerespons. Zoals de naam reeds aangeeft is de dextrine geclusterd. Cluster Dextrine heeft een hoog molecuulgewicht, een smalle gewichtsverdeling, is oplosbaar en heeft een osmotische druk van bijna nul. In basistermen gaat Cluster Dextrine sneller door je maag dan andere koolhydraatsupplementen, waardoor het sneller beschikbaar is voor je lichaam om energie te verbranden. Na het passeren van de maag valt het uiteen in de losse dextrine-eenheden en wordt afgebroken tot glucose. Waarna de glucose via het darmepitheel wordt opgenomen.
Wat kunnen we uit dit alles meenemen?
Sinds 2017 is NutrID een pionier op het gebied van sportvoeding voor duursporters. Maatwerk blijft voor de individuele sporter de manier om binnen de eigen potentie het maximale eruit te halen. NutrID blijft innoveren op de weg naar topprestaties.
[bron : mysportscience.com]