Wat is collageen?
Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Het heeft talloze functies en je lichaam maakt het zelf aan. Echter na een bepaalde leeftijd (vanaf 25 jaar) neemt de aanmaak geleidelijk af. Hoe kun je dat proces vertragen en wat doet collageen dan precies in het lichaam? Ongeveer een derde van al het eiwit in je lichaam is collageen. Maar niet al het collageen is hetzelfde. Er zijn in ieder geval 28 soorten bekend. Het eerste type is verreweg het meest aanwezig in je lichaam. 90% van al het collageen in je lijf is namelijk type I. De overige 10% bestaat grotendeels weer uit type II, III en IV. In grote lijnen zorgt collageen voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van de verschillende soorten bindweefsel, waaronder kraakbeen, botten, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), huid en bloedvaten. Het lichaam maakt collageen aan door eiwitten die het binnenkrijgt via voeding af te breken tot aminozuren. Die aminozuren zijn de bouwsteentjes waarmee lichaamseiwit, zoals collageen, vervolgens weer wordt opgebouwd.
Wat kan je zelf doen?
Net als met alles in het lichaam veroudert het collageen en wordt het kwalitatief minder met de jaren (na je 25e). Dat proces kan je niet voorkomen, maar wel een beetje vertragen. Wat je wel kan doen is zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk in staat is en blijft om collageen op een natuurlijke manier aan te maken. Dat doe je door gezond en gevarieerd te eten en mechanische te blijven bewegen. Het verschil tussen hoe collageen bij jonge en bij oudere mensen eruit ziet, zie je in de illustratie hieronder.
Het blessure risico neemt als je ouder worden geleidelijk wat toe indien we niet anticiperen op deze collageen verandering in ons lichaam. Dat we een rimpeltje krijgen daar zullen de meeste sporters niet gelijk wakker van liggen. Dat een verminderde elasticiteit van pezen, spieren en gewrichten ook mede hieraan te danken is waarschijnlijk wel!
Toch is er ook hoop!
Onderzoek naar gebruik van gelatine i.c.m. lokale kracht bevorderde oefeningen laten duidelijk verbeteringen in herstel van structuren (pezen / gewrichten) zien. Onder de noemer collageen worden momenteel veel producten in de markt gezet die qua samenstelling niet voldoen. De producten hebben een té lage dosis of überhaupt ontbreekt het aminozuur profiel dat vrijwel identiek is aan het bindweefsel in het menselijk lichaam.
De volgende eigenschappen zijn belangrijk voor de beste toepassing :
- Eiwit dient zo gelijkwaardig mogelijk te zijn aan onze eigen lichaamseigen samenstelling van de pezen, kapsels en gewrichten. Dan komt bijna alleen het (dierlijke) gelatine in aanmerking.
- De dosis dient rond de 20 g per keer te zijn.
- Inname 60 minuten voorafgaande aan kracht bevorderende oefeningen van het aangedane gebied!
- Vitamine C, glucosamine en chondroïtine zijn de belangrijke hulpstoffen.
De smaak van de NutrID Rec Injury kun je niet vergelijken met een andere type eiwit zoals de Rec Train. Omdat het een heel ander type eiwit is kun je de NutrID Rec Injury het beste mixen in een smoothy of door wat yoghurt/kwark.